Personvern

De beste VPN-tjenestene for 2019

Det finnes mer enn 300 VPN-tjenester (gratis og betalte) men hvilken er den beste?

Et raskt internettsøk vil vise deg et utall VPN-tilbydere, både gratis og betalte tjenester. Noen er her i dag, men borte i morgen, og alle lover de det samme hva både sikkerhet og anonymitet angår. Hvordan vet du hvilken du skal velge?

Her hos Besteprodukter har vi testet over hundre forskjellige produkter for å finne den beste VPN-tjenesten for nordmenn i 2019, og rangert de ti beste etter kriterier som hastighet, personvern og andre viktige faktorer.

Problemet når man skal velge en VPN er at mange av tilbyderne som lover deg sikkerhet og anonymitet allikevel deler informasjonen din med en tredjepart.

I vårt søk etter den beste VPN i 2019, har vi anmeldt, undersøkt og testet alle de mest populære tilbyderne av VPN, og resultatene var urovekkende. Mange av leverandørene som anbefales av store kjente nettsteder sliter med datalekkasjer, funksjoner som ikke fungerer og andre kritiske mangler. Ikke bare er tjenesten ubrukelig grunnet dette, men det medfører også at identitet, lokasjon eller annen senstitiv informasjon kan komme på avveie.

Dessverre er lekkasjer av IP-adresser (IPv4) et ganske vanlig fenomen hos leverandører av både betalte og gratis VPN-tjenester. Dette støttes også av diverse studier, for eksempen viser det seg at 84% av de testede appene for VPN på Android hadde lekkasjer av IP-adresse eller DNS-oppslag.

Hvem leverer den beste VPN-tjenesten i 2019?

sporsmal

Selv om det ikke finnes noen løsning som passer alle, var tjenesten som gjorde det best i alle våre tester ExpressVPN. På plassen bak finner du Perfect Privacy, og NordVPN kaprer en tredjeplass.

Med det sagt kan alle tilbyderene på denne listen være den rette for deg, allt avhenger av eget behov og trusselnivå.

Kriterier for rangeringen – Målet med denne rapporten er å samle de tilbyderne som har bestått alle tester og er et godt og trygt valg for deg basert på følgende kriterier:

 • Lokasjon i et land med gode lover som sikrer at din informasjon behandles trygt.
 • Har bestått alle tester uten noen form for lekkasje av IP- eller DNS-informasjon.
 • God ytelse i hele nettverket (både hastighet og stabilitet).
 • Programvare av god kvalitet, hvor alle funksjoner fungerer tilfredsstillende.
 • Støtte for OpenVPN-protokollen, samt sterke krypteringsstandarder.
 • Mulighet for å benytte seg av angrefrist (fra 7 til 30 dager).
 • En stabil og tillitsvekkende leverandør med gode skussmål.

Here are the best VPN services for 2019:

1. ExpressVPN – Alt i alt den beste VPN-tjenesten i 2019.

express-vpn-hjem

Gå til ExpressVPN.com

Rangering#1
LokasjonDe britiske Jomfruøyer
LoggføringIngen
Pris6.67$/mnd.
KundeserviceDøgnåpen chat
Garanti30 dager
NettstedExpressVPN.com

I et overfylt marked av tilbydere, fortsetter ExpressVPN å skille seg ut fra mengden, og forblir på toppen av listen med anbefalinger fra Beste Produkter. Der mange tilbydere konstant sliter med ymse problemer, leverer ExpressVPN en upåklagelig tjeneste med strålende ytelse og sikkerhet.

Startet så sent som i 2009, med servere på De britiske Jomfruøyer har ExpressVPN blitt en meget populær tjeneste, og det er ikke uten grunn. De kniver konstant med NordVPN om plassen på toppen av listen.

Et abonnement hos ExpressVPN gir deg tilgang til mer enn 3000 raske servere lokalisert i 160 byer i 94 forskjellige land.

Denne tjenesten tilbyr et hav av protokoller (bl.a. OpenVPN, IPSec, & IKEv2), alle med de nyeste standardene for kryptering (AES-256). Dette gjør ExpressVPN til et strålende valg uavhengig av plattform. Alle byer med en ExpressVPN server tilbyr et utvalg av muligheter når det kommer til sikkerhetsstandarder. Det er seks forskjellige standarder å velge i, men ikke alle er tilgjengelige i alle byer.

Vi har ikke funnet noen IP, DNS eller WebRTC-lekkasjer, og installasjonsfilene er fri for virus eller annen skadevare.

ExpressVPN’s app er ikke bare meget enkel å bruke, men kommer også med en innebygget sikkerhet, som automatisk kobler deg fra tjenesten ved et sikkerhetsproblem. Ingen logger betyr virkelig ingen logger hos ExpressVPN, og plasseringen på De britiske Jomfruøyer gjør at de faller utenfor internasjonale avtaler om informasjonsdeling.

Både torrent og Netflix fungerer optimalt uten å ofre hverken hastighet eller kvalitet, og faktisk er de en av de raskeste tjenestene vi har testet til dags dato.

Den eneste ulempen? De er litt dyrere enn andre tilbydere, med en månedspris fra 6.67$ til 12.95$. Den billigste prisen inkluderer et 15 måneders abonnement, der de tre første månedene er gratis. En liten pris å betale for strålende ytelse på så godt som alle områder.

Her er det vi fant når vi testet ExpressVPN:

 • I januar 2019 besto ExpressVPN en test av Cure33, et anerkjent datasikkerhetsfirma fra Berlin.
 • ExpressVPN er en tjeneste uten loggføring, og dette er tydelig etter at Tyrkiske myndigheter beslagla en av ExpressVPNs servere i Tyrkia, men lykkes ikke med å få ut noen logger (se offisiell uttalelse her).
 • ExpressVPN benytter de høyeste standardene for kryptering. En AES 256-bits kryptering med en 4096-bits RSA nøkkel, og SHA-512 autentisering. Appen fra ExpressVPN tilbyr også en «Nettverkslås», en av-knapp for din VPN-tjeneste.
 • Siden april 2019 har alle ExpressVPNs servere kjørt i såkalt RAM-disk modus, uten bruk av tradisjonelle harddisker. Dette gjør det fysisk umulig å lagre logger eller data på servere, og øker sikkerheten (Se TustedServer funksjonen).
 • Nettlesertillegg tilgjengelige for Chrome, Firefox og Safari, som er åpen kildekode og inkluderer HTTPS Everywhere fra EFF.
 • Brukervennlig programvare er tilgjengelig for de mest kjente enhetene og plattformene, inkludert rutere, Linux, Windows, Mac OS, Android, iOS, smart-Tver mm.
 • Split-tunnelling er tilgjengelig med Windows, Mac, iOS og ruter-appene. (Dette er muligheten til å rute enkelte apper eller trafikk fra utvalgte nettsider utenom VPN-tunnelen).
 • Hvis du vil benytte deg av VPN på en ruter, tilbyr ExpressVPN en egen ruter-app. Appen gjør bruk av VPN på ruter meget enkelt, samtidig som du har muligheten til å raskt bytte mellom serverlokasjoner.
 • ExpressVPN er den beste VPN-tjenesten for Netflix, med kontinuerlig tilgang til mange forskjellige regioner, og god nettverksytelse for strømming i høy kvalitet.
 • Det er også en god VPN for bruk av torrent, uten restriksjoner på torrent-trafikk eller båndbredde.
 • ExpressVPN er lokalisert på De britiske Jomfruøyer, et godt sted for anonymitet utenfor de såkalte 5/9/14 øyne-landene.
 • Døgnåpen chat.
 • Trygge VPN-apper (ingen lekkasjer ifølge våre tester).
 • Med tanke på hastighet er ExpressVPN den beste tjenesten jeg har brukt. De leverer konsekvent over 150 Mbps hastighet til nærliggende servere på en 160Mbps tilkobling, i tillegg til strålende hastigheter til servere lenger unna, som for eksempel Netflix fra ExpressVPN-servere i USA.

Ulemper:

 • Dyrere enn noen konkurrenter (husk vår 49% rabattkode)

Angrerett: Alle abonnement kommer med full 30 dagers returrett med pengene tilbake uten spørsmål.

ExpressVPN Kupong

expressvpn

Registrer et tolv måneders abonnement, og får tre måneder GRATIS.  (49% avslag)

SKAFF EXPRESS VPN

(Legges automatisk til handlekurven ved fullføring av ordre.)

2. Perfect Privacy – Premium VPN med avanserte sikkerhetsfunksjoner

perfectprivacy

Gå til Perfect-Privacy.com

Rangering#2
LokasjonSveits
LoggføringIngen
Pris$8.95/mo.
KundeserviceEpost of forum
Garanti7 dager
NettstedPerfect-Privacy.com

Hvis du ser etter det høyeste mulige nivået av sikkerhet og personvern, kan Perfect Privacy være et godt valg for deg. De leverer en rekke avanserte funksjoner, antakelig mer enn de fleste trenger. Dette innebærer et litt mindre brukervennlig grensesnitt for å få plass til alle funksjonene.

Du vet akkurat hva du får når du bestiller et produkt kalt «Perfect-Privacy».

Loggføringsrutinene deres er gode, Ingen av dine personlige data blir overvåket eller lagret.

Perfect-Privacy tilbyr også en tjeneste uten lekkasjer, med den beste tilgjengelige AES-256 krypteringen og tilgang til protokoller som OpenVPN, IPSec og SSh.

Det beste med denne tjenesten er allikevel ikke sikkerheten, men muligheten for ubegrenset antall tilkoblinger.

De fleste andre tilbydere vil kun tillate et lite antall tilkoblinger til enhver tid, stort sett 3-5 av gangen. Med Perfect Privacy kan du koble til alt som kjører Windows, Linux, Mac, iOS, Android, IPTV og til og med rutere. Dette gjør tjenesten perfekt for større team og organisasjoner. Torrent er tilgjengelig på de fleste servere, men de har også en rekke servere som blokkerer tilgang til p2p-tjenester. Bruk av TOR er også mulig hos Perfect Privacy. En av fem testede servere fungerte med Netflix, dette var en server lokalisert i England.

Det er dog noen ulemper. Hastighetene var gjennomsnittlige og ikke like raske som hos noen andre tilbydere. De er under Sveitsisk lov, som generelt er god for personvern og loggføring. Allikevel er Sveits kjent for å samarbeide med land i Five Eyes-samarbeidet. I tillegg er ikke antallet servere veldig imponerende. Med kun en håndfull servere i 26 forskjellige land, havner Perfect Privacy langt ned på listen på dette feltet.

En annen ulempe med denne tjenesten er prisen. Der de fleste konkurrentene holder prisene relativt lave, og med sine priser på 9.99$ – 12.99$ i mnd., havner Perfect Privacy langt ned på listen også her, selv om det blir noe bedre av at du kan koble til ubegrenset med enheter. Prisene har dog beveget seg i riktig retning, månedsprisen på 12.99$ er nylig satt ned fra 14.75$.

Her er hovedpunktene fra Perfect Privacy-oversikten:

 • Støtte for multihop-tilkoblinger på Windows og MacOS (Se artikkel om multihop-VPN for mer informasjon).
 • NeuroRouting funksjonalitet (støttes på alle plattformer) ruter trafikken dynamisk over flere tilkoblinger i VPN-nettverket (likt Tor).
 • Ubegrenset antall tilkoblinger, og ubegrenset båndbredde (ingen restriksjoner).
 • TrackStop-funksjonalitet blokkerer tusenvis av reklame-, skadevare-, sporings-, og phishing-domener på servernivå i nettverket.
 • Lokalisert i Sveits, et godt valg for personvern.
 • Hele servernettverket er bygget opp av serverer uten harddisker (Se sanntidsbruk av båndbredde for serverne).
 • Full støtte for både IPv4 og IPv6.
 • Trygge apper med beskyttelse mot IP- og DNS-lekkasjer som kan tilpasses ditt behov (ingen lekkasjer registrert).
 • God hastighet i hele nettverket.
 • I likhet med de to plassene over på listen, er også Perfect Privacy en tjeneste som beviselig opererer uten loggføring (servere beslaglagt i Rotterdam, ingen kundedata berørt).

Ulemper:

 • Dyrere enn de andre tilbyderne, med en pris på 8.95$/mnd. ved tegning av to års avtale.
 • Fungerer ikke med Netflix og andre strømmetjenester (blokkert).
 • Mindre brukervennlig enn de andre alternativene.

Besøk Perfect-Privacy.com

3. NordVPN – Den beste billigløsningen med gode muligheter.

Nord VPN Review

Gå til NordVPN.com

Rangering#3
LokasjonPanama
LoggføringIngen
Pris3.49$/mnd.
KundserviceDøgnåpen chat
Garanti30 dager
NettstedNordVPN.com

NordVPN er en annen tilbyder som har klatret på listene. I løpet av de siste få årene har jeg sett NordVPN gjøre store forbedringer, som for eksempel å forbedre sin nettverkslås, tette lekkasjer i IPv6-protokollen og en stor utbygging av serverparken for å sikre god ytelse. NordVPN innehar nå tredjeplassen, og fortsetter å levere gode resultater.

NordVPN er lokalisert i Panama, og er en av de tryggeste VPN-leverandørene du kan finne. Dette er grunnen til at de konsekvent havner på toppen av våre rangeringer.

NordVPNs servernettverk er uten tvil massivt, med over 5800 servere i over 60 forskjellige land. Det er den største og mest komplette serverparken noen VPN-leverandør kan tilby i dag. NordVPN tar sikkerheten på alvor, og har en tjeneste de kaller «Dobbel VPN». Denne tjenesten kombinerer to forskjellige servere for dobbelt så god kryptering og en ekstra sikker tilkobling.

Deres brukervennlige grensesnitt kommer med alt du trenger, inkludert en nettverksbryter for å beskytte dataene dine fra å havne i feil hender.

Firmaet er lokalisert i Panama City, og tro det eller ei men plassering er utrolig viktig når det kommer til valg av VPN. Personvernlover varierer voldsomt fra sted til sted, og Panama City er uten tvil av de mer personvernvennlige. Noen VPN-tilbydere er kjent for å beholde logger over aktiviteten din (som for eksempel IP-adresser og tider for tilkobling). NordVPN har ingen loggføring av din aktivitet. Dette er informasjon myndigheter kan bruke til å spore din aktivitet, så det er viktig at vår anbefalte tjeneste er anonym.

NordVPN gjør det også godt på alle våre tester, og det er trygt å si at tilkoblingen er solid. Ingen lekkasjer er funnet (hverken IP, DNS eller WebRTC), og tjenesten fungerer også godt for torrent eller for å unngå geografiske begrensninger hos enkelte strømmetjenester. Som hos Netflix, der fem av seks servere vi testet fungerte.

Du kan koble til opptil seks enheter samtidig, på de fleste tenkelige plattformer. Dette inkluderer Android, ChromeOS, iOS, Windows, Mac, Linux og til og med ruteren din. Tegner du et lenger abonnement, vil også prisen gå ned fra 11.95$/mnd. til 3.49$/mnd.

Den eneste ulempen? Rabattkodene er kun tilgjengelige for abonnement med lang avtaletid. Heldigvis har de 30 dagers full returrett uten spørsmål.

Dette er de viktigste punkene fra gjennomgangen av NordVPN:

 • NordVPN holder til i Panama, som har gode personvernrettigheter.
 • Meget stort servernettverk, med over 5200 servere i 60 land.
 • NordVPN tilbyr en rekke brukervennlige apper for de fleste enheter og operativsystem.
 • Flere spesialservere tilgjengelig, som Dobbel-VPN (trafikken blir kryptert på to steder), Tor-over-VPN, skjulte servere (Stealth-VPN), mm.
 • CyberSec-blokkering av reklame, som blokkerer skadevare og reklamedomener fra nettverket på servernivå.
 • NordVPN har ingen logger, og dette bekreftes av en gjennomgang gjort av PricewaterhouseCoopers AG i Zurich, Sveits i November 2018 (Se pressemelding).
 • Fungerer godt med Netflix (støtter mange regioner).
 • Konkurransedyktig med en månedspris på 3.49$ ved tegning av tre års abonnement.
 • Døgnåpen kundestøtte via chat.
 • Trygge apper uten registrerte lekkasjer eller tap av personopplysninger.
 • NordVPN tilbyr gode hastigheter mot de fleste serverne vi har testet (dog er det noe variasjon i nettverket).

Ulemper:

 • Til tross for at NordVPN gjør det godt i hastighetstester, forekommer det noen variasjoner (ikke konsekvent høye hastigheter).
 • 75% prisavslag er kun tilgjengelig for treårige avtaler.

Returrett: Alle abonnement kommer med full 30 dagers returrett.

Besøk NordVPN.com

4. VPNArea – Et godt alternativ for personvern og sikkerhet

vpnarea

Gå til VPNArea.com

Rangering#4
LokasjonBulgaria
LoggføringIngen
Pris2.99$/mnd.
Loggføring24/7 Live chat
Garanti30 dager
NettstedVPNArea.com

VPNArea er en leverandør som ikke får så mye oppmerksomhet, men som gjør det godt på både personvern, sikkerhet og strømming. Med nylig rabatterte priser får du også mye for pengene.

Her er noen av høydepunktene fra vår test av VPNArea:

 • Dedikerte serverparker for strømming av Netflix, BBC iPlayer og SkyGo.
 • Gode sikkerhetsfunksjoner med god beskyttelse mot lekkasjer (ingen lekkasjer oppdaget under testing).
 • DNS-servere som stopper reklame.
 • Dedikerte IP-adresser tilgjengelig fra forskjellige lokasjoner verden rundt.
 • Døgnåpen chat for brukerstøtte.
 • Deling av konto er tillatt, med opptil seks individuelle tilkoblinger per abonnement.
 • Skjulte servere (Stealth VPN).
 • Ingen loggføring
 • Lokalisert i et personvernvennlig område (Bulgaria).
 • Konkurransedyktig prising (Tre års abonnement tilgjengelig for 2.99$/mnd.).

Ulemper:

 • Begrenset antall servere tilgjengelig for bruk av Netflix.
 • Appen for bruk på pc er litt lite brukervennlig, men fungerer allikevel godt.

Angrerett: Det er 30 dagers full angrerett på abonnementer med ett og tre års varighet, og 14 dager ved tegning av abonnement for en mnd.

Besøk VPNArena.com

5. VPN.ac – Rask VPN med god sikkerhet og krypterin

vpn ac

Gå til VPNArea.com

Rangering#5
LokasjonRomania
LoggføringLoggfører tilkoblinger
Pris3.75$/mnd.
LoggføringEpost
Kundeservice7 days
NettstedVPN.ac

VPN.ac er en sikkerhetsfokusert VPN som tilbyr strålende prestasjoner og mange muligheter for en veldig konkurransedyktig pris. De er lokalisert i Romania, og ble startet av en gruppe eksperter på nettverkssikkerhet. VPN.ac gjorde det veldig godt i våre tester, og her er noen av de viktigste punktene:

 • Meget god sikkerhet i både apper og infrastruktur, med støtte for en rekke protokoller og krypteringsalternativer.
 • Servernettverket til VPN.ac består utelukkende av dedikerte servere.
 • Dobbel VPN-tilkoblinger tilgjengelig (med 18 forskjellige konfigurasjoner mulig).
 • Gode VPN-apper med støtte for alle de største operativsystemene.
 • Aktiv støtte for WireGuard VPN
 • Trygge nettlesertillegg for Firefox, Chrome og Opera.
 • Gode anonymiseringsfunksjoner tilgjengelig.
 • Lokalisert i Romania, med gode lover rundt personvern.
 • Konkurransedyktig priset (3.75$/mnd. ved tegning av to års abonnement).
 • Du kan få et rabattert en ukes prøveabonnement (Se FAQ for mer informasjon).

Ulemper:

 • Den største ulempen med VPN.ac er loggføringen.
 • De lagrer logger over tilkoblinger i 24 timer av sikkerhetshensyn og for optimalisering av nettverket. Alle logger slettes automatisk etter 24 timer. Mer informasjon finnes på VPN.ac’s nettside.

Angrerett: Alle abonnementer kommer med 7 dagers angrerett.

Besøk VPN.ac

To andre gode alternativer

Dette er to gode alternativer som oppfyller alle kravene vi har stilt.

6. VyprVPN – En Sveits-basert leverandør uten loggføring

VyprVPN

VyprVPN er en interessant tilbyder som har utviklet seg gjennom årene. Selv om de tidligere loggførte tilkoblinger, gikk de gjennom en full gransking av tredjepart i 2018 for å bli akseptert som en VPN-tilbyder uten loggføring. De er også en av få leverandører som selv eier alle servere i sitt nettverk.

Selv om VyprVPN teknisk sett er en sveitsisk leverandør med operasjoner herfra, har de også en lokasjon i Austin, Texas. Selv om dette nok kan være et problem for noen er mangelen på loggføring og tredjepartsgranskingen fra 2018 gode tegn. I tillegg er VyprVPN en av de lengstlevende tilbyderne på markedet, og de har absolutt gode skussmål.

https://www.vyprvpn.com 

7. ZorroVPN – Personvernfokusert VPN-leverandør basert på Seychellene

ZorroVPN

ZorroVPN er en liten personvernfokusert leverandør som ikke får så mye oppmerksomhet, men som gjorde det godt i vår ZorroVPN test. De er lokalisert på Seychellene, og tilbyr noen interessante tjenester.

Av tjenester verdt å nevne, tilbyr ZorroVPN multi-hop tilkoblinger med opptil fire servere og muligheten til å konfigurere egne kjeder av servere for å inkludere Tor eller andre proxytjenester. Selv om ZorroVPN anbefaler bruk av klienter basert på åpen kildekode, er de i ferd med å klient for Windows og Linux, men denne er foreløpig kun i beta-versjon. ZorryVPN opererer uten loggføring, og våre tester viser at de leverer god ytelse.

https://zorrovpn.com/

Viktigheten av tillit

tillit

Når du skal velde den beste VPN-leverandøren for dine behov, er en av de største faktorene tillit. Tillit er vanskelig å måle, men er allikevel en viktig faktor i ditt valg. Til syvende og sist kan en VPN tilby strålende anonymitet og sikkerhet, men i verste fall kan den også være et nyttig verktøy for noen med onde hensikter som vil samle informasjon om deg (som ofte er tilfellet med gratis VPN-tjenester).

Er Amerikanske VPN-leverandører til å stole på?

amerikansk

VPN-tjenester basert i USA er på generell basis ikke å anbefale av tre grunner:

 • USA har omfattende og vidtrekkende overvåkingsprogrammer som muliggjør innhenting av informasjon for Amerikanske myndigheter i stor skala. Disse lovene gir NSA enorme muligheter til å snoke og lagre all tilgjengelig informasjon.
 • Amerikanske myndigheter har lang erfaring med å samarbeide med (og tvinge) private teknologiselskaper til å legge til rette for overvåking av data i stor skala. Se PRISM-programmet for mer informasjon.
 • Amerikanske VPN-tilbydere kan få en anmodning fra myndighetene om å samle og dele data, samtidig som de blir nektet å dele informasjon om dette med sine kunder.

Disse lovene betyr i praksis at myndighetene i USA kan bruke et lovlig og personvernfokusert firma til å operere som en innsamlingskanal for informasjon til myndighetene. Om en VPN-server skulle bli utsatt for dette, ville det antakelig skjedd bak lukkede dører, uten at noen informasjon ble tilgjengelig for kunder som benytter seg av serveren. Dette var tilfellet for LavaBit, som ble tvunget til å stenge når de valgte å ikke etterkomme kravene.

Denne praksisen er i ferd med å innta andre land, spesielt England og Australia. Det er også avtaler om overvåking mellom forskjellige land for innsamling og deling av data i stort omfang.

Hva er den beste VPN-leverandøren for personvern og sikkerhet?

peronvern

Alle de fem tilbyderne vi har anbefalt er et godt valg både for personvern og sikkerhet. De har alle blitt testet grundig uten at lekkasjer eller andre sikkerhetsbrister er oppdaget, samtidig som de tilbyr sterk kryptering. Samtidig er alle tilbyderne på denne listen lokalisert på steder med gode personvernlover.

Her er et par eksempler på hvorfor Perfect Privacy skiller seg fra mengden:

 • Multi-hop tilkoblinger og NeuroRouting – Perfect Privacy gir deg muligheten til å lage egne multi-hop tilkoblinger over opptil fire servere i nettverket. Dette beskytter deg mot muligheten for et ondsinnet datasenter å logge din trafikk, målrettet overvåking og andre trusselscenarioer. I tillegg ruter NeuroRouting alle tilkoblinger dynamisk gjennom flere noder i nettverket, og kan brukes på alle enheter.
 • TrackStop – Trackstop er en annen serverfunksjonalitet som fungerer på alle enheter uten ekstra programvare. Denne stopper over 30000 sporingsnettsteder, 45000 skadevaredomener og 20000 phishing-domener fra nettverket.
 • Kraftig beskyttelse mot lekkasjer – Perfect Privacys Windows og Mac-apper tilbyr tre forskjellige nivåer for Nettverksbryteren, som ble testet grundig i anmeldelsen av Perfect Privacy.

Selv om Perfect Privacy leverer meget godt på sikkerhet og avanserte funksjoner, er det ikke den beste tilbyderen alt i alt. Den er noe mer kostbar enn alternativene, noe kompleks grunnet funksjonaliteten og fungerer ikke godt med strømmenettsteder, for eksempel Netflix.

I tillegg til en VPN, burde du vurdere å bruke en trygg nettleser og andre verktøy for å holde dataene dine trygge.

Hvem er den beste VPN-leverandøren for strømming?

strømming

Mange benytter seg av VPN for å få tilgang til strømmet innhold som er sperret eller har begrenset tilgang i området de befinner seg. Den beste VPN-leverandøren for strømming er per i dag ExpressVPN.

ExpressVPN fungerer med en rekke strømmetjenester, inkludert Netflix, BBC iPlayer, Hulu med flere. Den har god ytelse, og tilbyr det største utvalget apper for alle slags enheter. Alt fra Android TV-enheter til nettbrett, datamaskiner, rutere og telefoner. Med ExpressVPNs døgnåpne chat kan de hjelpe deg med å få alt satt opp som du ønsker.

Under strømmer jeg amerikansk Netflix fra Europa, gjennom en tilkobling til en av ExpressVPNs servere i USA.

I tillegg til Netflix er ExpressVPN også en god tjeneste for strømming via Kodi, uavhengig av lokasjon.

I tillegg til å tilgjengeliggjøre innhold fra hele verden er en VPN også viktig for å beskytte deg mot at internettleverandøren din kan samle informasjon om deg, samt mulige brudd på opphavsrett ved strømming fra tredjepartssider eller ved bruk av torrent.

Hvordan optimalisere hastighet og ytelse over VPN 

hastighet

Hvordan kan du oppnå best mulig hastighet og ytelse?

Hvis du bruker en god VPN, burde du ikke merke noen voldsom reduksjon av hastigheten. Selvfølgelig vil krypteringen påvirke hastigheten noe, men som regel vil ikke dette være merkbart ved normal bruk, og spesielt om du er koblet til en server i nærheten.

Her er noen tips for best mulig ytelse fra din VPN:

 • Benytt deg av den nærmeste tilgjengelige serveren. Dette reduserer forsinkelsen betydelig, og gir økt ytelse.
 • Benytt den minst brukte av de anbefalte serverne. Noen tilbydere hjelper deg å velge den beste serveren for deg ved å vise båndbreddebruk, eller som ExpressVPN viser deg anbefalte servere basert på både avstand til server og båndbreddebruk på den aktuelle serveren.
 • Prøv forskjellige VPN-protokoller. OpenVPN UDP tilbyr den beste kombinasjonen av sikkerhet og hastighet. Ved å prøve forskjellige protokoller og krypteringsmetoder kan du finne det som passer ditt nettverk best.
 • Vurder påvirkningen av antivirus og andre trådløse nettverk i nærheten på din ytelse. Begge deler kan føre til redusert ytelse på din VPN-kobling.
 • Bruk en kablet tilkobling. Kablede nettverk (med godt nettverksutstyr) leverer generelt mye bedre ytelse enn et trådløst nettverk, og er også langt sikrere.
 • Prosessorkapasitet kan også være en flaskehals på noen enheter, spesielt ved bruk av en VPN ruter.
 • Operativsystemet ditt kan også være en faktor. Etter egen erfaring er hastigheter over VPN raskere på både Linux og MacOS enn det er på en Windows-maskin. Ved bruk av VPN på Windows kan en nettverksbro begrense hastigheten din, samt at automatiske oppdateringer og bakgrunnsprosesser kan okkupere ressurser.
 • Oppgrader internetthastigheten din. En VPN vil aldri klare å være raskere enn din egen internetthastighet.

Som du kan se er det mange forskjellige faktorer som påvirker hastigheten. Eksperimenter med de forskjellige mulighetene for å finne optimale innstillinger for ditt nettverk.

Er bruk av VPN trygt og lovlig?

lovlig

Først kan vi ta for oss sikkerheten:

Hvis du benytter deg av en god, velkjent tilbyder som effektivt sikrer din trafikk uten lekkasjer, er en VPN absolutt trygg å bruke. Det viktige her er valget av tilbyder, da det finnes mange utrygge leverandører på markedet, og spesielt når det kommer til gratistjenester, som vi vil belyse ytterligere under.

Det neste spørsmålet er om bruk av VPN er lovlig.

På generell basis er svaret ja, det er i aller høyeste grad både lovlig og normalt å bruke en VPN, selv om du skulle befinne deg i land som Kina hvor bruk av VPN er forsøkt begrenset. VPN blir brukt hver eneste dag av firmaer og privatpersoner i hele verden av sikkerhets og personvernhensyn. Firmaer og organisasjoner er avhengige av VPN-teknologi og kryptering av sikkerhetsgrunner, og det ville ikke være logisk å hindre denne bruken.

Med det sagt har Kina per dags dato et forbud mot VPN-tjenester som ikke føyer seg etter statens sensurlovgivning. De forente arabiske emirater har også lover mot bruk av VPN av privatpersoner for å unngå statlig sensur, men bruk av VPN i seg selv er ikke ulovlig. (Søk videre utredning av lokale lover ved behov).

Hva med GRATIS VPN-tjenester?

gratis

«Når noe er gratis, er det du som er produktet.»

Dette velkjente sitatet er i aller høyeste grad sant for «gratis VPN»-tjenester fordi du antakeligvis betaler for bruken med dine private data, som blir solgt til tredjepart.

Gratis VPN-tjenester tilbyr et gratis produkt som samler inn dine private data, og selger disse videre. Her er fem gode grunner til hvorfor man skal være forsiktig med leverandører av gratis VPN:

 • Skadevare – Skadevare er ofte skjult i gratis VPN-programvare for å samle dine data. En undersøkelse viser at 38% av alle gratis VPN-apper for Android inkluderer skadevare.
 • Sporing – Sporingsfunksjoner skjult i VPN-programvare blir også brukt for å samle dine data. Ifølge TigerMobiles.com, den populære gratis VPN-tjenesten Betternet viste seg å inneholde 14 forskjellige sporingsfunksjoner
 • Tredjepartstilgang til dine data – Alt du foretar deg gjennom en gratis VPN kan overleveres tredjepart, og mange leverandører er tydelige på dette i sine vilkår. Hotspot Shield har i USA blitt kritisert for dette av Center for Democracy and Technology.
 • Kapring av nettleser – Noen gratis VPN-tjenester har vist seg å kapre nettleseren og sende brukeren videre til nettbutikker som Alibaba og eBay gjennom sine partnernettverk.
 • Trafikklekkasjer – Dette er potensielt den største risikoen man løper ved å bruke en gratis VPN, da det kan avsløre din identitet. En undersøkelse har vist at 84% av alle gratis VPN for Android hadde lekkasjer av trafikk, noe som gjør en VPN ubrukelig.

Som et tryggere alternativ til gratis VPN finnes det flere gratis prøvetilbud man kan benytte seg av.

Spionerer internettleverandøren din på deg?

spion

Antakeligvis er svaret ja.

Internettleverandøren din snoker nok mest sannsynlig i nettsidene du besøker, og avgir også denne informasjonen til både myndigheter og tredjepart. Dette er fullt lovlig i USA, og i flere land som England og Australia er dette påkrevd.

Hvordan foregår dette?

Det er veldig enkelt, nemlig gjennom DNS-oppslag. Hver gang du besøker en nettside er det et oppslag i DNS for å oversette nettadressen til en spesifikk IP-adresse. Denne informasjonen blir normalt sett overført helt uten kryptering via din internettleverandør, som dermed kan loggføre og lagre den, og også dele den med andre. (Les mer her: DNS: Broken by Design.)

Løsning: Ved å bruke en VPN, vil dine DNS-oppslag håndteres av VPN-serverne fullt kryptert, fremfor din internettleverandør som behandler dem i ren tekst.

Selv i land der slik snoking av internettleverandøren ikke gjøres offisielt, kan du være sikker på at det utføres allikevel på leting etter hva de anser som «mistenkelig», eller brudd på egne retningslinjer.

Utviklingen innen personvern øker bruk av VPN.

utvitlingen personvern

Bare de siste få årene har det vært en rekke endringer i lovene som omhandler overvåking, både fra statlige og private aktører. Dette har bidratt til en stor økning i VPN-bruk i hele verden.

 • USA – Med nye lover som ble vedtatt i mars 2017, kan internettleverandører i USA nå lagre nettleserhistorikk og selge denne informasjonen videre til tredjepart, herunder også til bruk i reklame. Statlig masseovervåking fortsetter også med full kraft, uavhengig av hvem som styrer landet. Og nå, med opphevelsen av nettnøytralitet kan leverandørene også ta betalt basert på hvilke tjenester du bruker (med mindre en VPN anonymiserer all trafikken din).
 • England – Alle innbyggere i England får nå all sin netthistorikk, telefonsamtaler og tekstmeldinger lagret i opptil to år, takket være den nye Investigatory Powers Act. Denne informasjonen er fritt tilgjengelig for en rekke statlige organer, samt internasjonalt gjennom Englands overvåkingssamarbeid. Alt dette uten noen form for rettslig behandling.
 • Australia – Australia innførte nylig krav om innsamling og lagring av tekstmeldinger, samtale- og netthistorikk. De jobber også for å kreve at selskaper tilbyr bakdører til sin krypteringsteknologi, noe som gir myndighetene muligheten til å hacke og spionere på egne innbyggere. Sensur på internett er også et problem i Australia, akkurat som det er i England.

Offentlig og privat overvåkingssamarbeid – Mange av de store teknologiselskapene samler store mengder data gjennom sine produkter og tjenester. Denne informasjonen brukes som regel i reklameøyemed, men den kan også overgis til statlige organer (Se PRISM surveillance program).

Den gode nyheten er at det finnes veldig effektive løsninger på disse problemene. Du kan beskytte deg selv nå med en god VPN-tjeneste og andre personverntiltak som gir deg kontrollen over din egen informasjon.

Hvorfor bruke en VPN i Norge?

vpn norge

Mennesker over hele Norge bruker VPN av mange grunner, for eksempel:

Skjul din IP-adresse

Ved å koble til et virtuelt privat nettverk skjuler du som regel din egen IP-adresse, noe du kan ønske av mange forskjellige grunner.

Bytte IP-adresse

Ved å bruke en VPN er du så godt som garantert å få en ny IP-adresse.

Kryptert data

En VPN beskytter data du overfører på usikre nettverk, noe som gir trygghet når man er på en flyplass, et hotell eller på kafé.

Skjul hvor du er

Brukere av VPN kan velge hvilket land deres tilkobling kommer fra, og dermed få tilgang til en rekke strømmetjenester som er geografisk begrenset.

Tilgang til blokkerte nettsider

En VPN hjelper deg å få tilgang til nettsider som er blokkert av myndighetene.

Hvordan virker en VPN?

virker vpn

Du vet kanskje at en VPN gir deg anonymitet, men hvordan fungerer det?

Først skjuler den IP-adressen din for ikke å avsløre hvor du er koblet til internett, og bare her skjer noe stort ettersom vi vet at mange VPN-leverandører har IP- og DNS-lekkasjer.

Når det ser ut som du er et annet sted enn du er, kan du få tilgang til tjenester som bare er tilgjengelige i visse områder, eller sider som er blokkert. Det hjelper også bloggere, journalister og personvernaktivister i autoritære land å unngå vanskeligheter, fengsel eller det som verre er.

En VPN lager en sikker tunell for all din internettrafikk (som regel ved hjelp av OpenVPN-protokollen), og beskytter ikke bare nettleseren din, men også all annen aktivitet. De fleste benytter seg av 256-biters AES kryptering som gjør det så godt som umulig for din internettleverandør å spore hvilke nettsider du besøker.

Men det betyr også at alle dine private data er trygge.

Kan jeg bruke VPN på mobilen?

nordvpn android

En VPN fungerer på en hvilken som hest tilkobling, om du bruker en stasjonær, bærbar, et nettbrett eller en telefon. De beste tjenestene tilbyr apper til telefonen som gjør at du enkelt kan slå av og på bruken av VPN, velge lokasjon med mer.

Du må forvente at telefonen din kan være noe tregere, da et program som krypterer, dekrypterer og sender dataen gjennom VPN-nettverket må kjøre i bakgrunnen, men påvirkningen er minimal med en god leverandør.

Google bruker selv en VPN til sitt Project Fi for alle brukere som kobler til via et offentlig nettverk.

Protokoller for Virtuelle Private Nettverk

openvpn

Antallet tilgjengelige protokoller og sikkerhetsfunksjoner øker stadig. Her er de vanligste protokollene per i dag:

PPTP

PPTP Har eksistert siden Windows 95. Den største fordelen med PPTP er at det er enkelt å sette opp på alle store operativsystemer. Enkelt forklart lager PPTP en direkte kobling over GRE-protokollen. Dessverre har sikkerheten bak PPTP blitt stilt spørsmål ved flere ganger de siste årene. Fortsatt mye brukt, men ikke det sikreste alternativet.

L2TP/IPsec

L2TP over IPsec er tryggere enn PPTP, og tilbyr også flere funksjoner. L2TP/IPsec er laget for å kombinere to protokoller, og dermed kunne benytte seg av det beste fra begge. Eksempelvis blir L2TP protokollen brukt til å lage en tunell og IPsec benyttes for sikkerheten, noe som sørger for en meget trygg tilkobling.

Open VPN 

OpenVPN er et SSL-basert Virtuelt Privat Nettverk som stadig øker i popularitet. Programvaren som brukes er åpen kildekode, og fritt tilgjengelig. SSL er en velkjent krypteringsmetode, og OpenVPN trenger kun å benytte seg av en enkelt port over UDP eller TCP og er dermed meget fleksibel.

Vær trygg og sikker på nett!

Anders Solheim

Teknisk journalist, talsmann for personvern og VPN-ekspert. Anders er teknologforfatter som dekker IT-relaterte emner siden 2012. Han er en fast bidragsyter på Mashable og flere personvernnettsteder.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close